10 anledningar att ge till de bästa hjälporganisationerna


Detta är en modifierad översättning av en bloggpost ursprungligen publicerad på Giving What We Cans hemsida i juni 2021. Texten är ursprungligen skriven av Luke Freeman, Executive Director på Giving What We Can.

Att donera till välgörenhet är alltid bra, men hur och vart ska man skänka pengar för att inget går miste? Varför är det viktigt att pengarna används på effektivt sätt?

Tänk dig att du ska köpa några burkar krossade tomater. Bredvid varandra på hyllan så ser du två olika märken på burktomater med nästan exakt samma innehåll, den enda skillnaden är att den ena kostar 25 kronor och den andra kostar hela 200 kronor.

Vilken skulle du köpa?

Jag är ingen tankeläsare, men jag är rätt säker på att du skulle köpa den som kostar 25 kronor och sedan spara resten för att köpa något annat.

Tänk nu att du hittar ett tredje märke burktomater som bara kostar 3 kronor, då skulle du säkert köpa flera burkar och ändå lämna affären med pengar kvar.

Undersökningar har visat att sådana extrema skillnader faktiskt existerar inom hjälporganisationer. Hur mycket nytta dina pengar kommer att göra beror helt enkelt på vilken organisation du väljer att skänka pengar till.

Följande text kommer gå igenom 10 skäl till varför du borde välja att skänka till de bästa hjälporganisationer istället för kändare organisationer med bäst marknadsföringsstrategi.

1. Vi vill göra nytta, inte skada

För att göra nytta med våra pengar är det viktigt att utföra efterforskningar om de hjälporganisationer som vi kan tänka oss skänka till. Även väletablerade insatser som fått mycket positiv uppmärksamhet riskerar att sakna verklig effekt.

PlayPumps till exempel, organisationen som år 2000 vann världsbankens "Development Marketplace Award" vars huvudprodukt var en barnlekskarusell som även fungerade som vattenpump, upplev enorm kritik när produkten visade sig vara ett sämre, farligare och dessutom dyrare alternativ till den traditionella handpumpen.

Dock ansågs projektet framgångsrikt i medier tack vare positiv marknadsföring och hyllning av personer såsom Bill Clinton, Jay-Z och ''First Lady'' Laura Bush. År 2009 så hade 1 800 PlayPumps installerats runt om i Afrika, fasst pumparna i själva verket gjorde mer skada än nytta.

Detta exempel visar att det är viktigt att vi gör efterforskningar om de olika hjälporganisationer som vi kan tänka oss ge pengar till för att vara säkra på att pengarna används på ett effektivt sätt.
vatten pump i Afrika

2. Vi måste välja noggrant när våra resurser är begränsade

Vårt fokus kan bara ligga på de saker som vi verkligen bryr oss om. Tid, pengar och energi är något som för alla är begränsade.

Varför är detta viktigt att ha i åtanke?

Det finns många saker som vi skulle vilja hjälpa till att ändra på, om vi väljer att använda våra begränsade tillgångar på ett mer effektivt sätt så kan vi göra större skillnad.

Relaterade artiklar
Vilka välgörenhetsorganisationer samlar in mest pengar?
Kika på senaste listan över de 20 största insamlande organisationerna under året 2021.
Hur kan man bäst hjälpa Ukraina i 2023?
Vad ska jag tänka på när jag skänker pengar till Ukraina?

3. Skillnaderna i hur effektivt hjälporganisationer arbetar är stora

De allra bästa hjälporganisationer kan vara 100 gånger mer effektiva än andra organisationer.

Giving What We Can har på sin hemsida en lista med konkreta exempel som visar faktiska skillnader i hur effektivt olika hjälporganisationer arbetar. Exempelvis har det visat sig ge 100 gånger mer skolgång att avmaska barn än det är att ge ut stipendier.

Skillnaden mellan olika hjälporganisationer kan vara ännu mer påtaglig när en organisation arbetar för flera olika ändamål. Detta gör att vi som givare har en möjlighet att göra större skillnad om vi väljer att ge till organisationer som arbetar effektivt istället för att bara ge till de ''gamla vanliga''.
tävla om hjälp

4. Välgörenhet handlar om att hjälpa andra

När man jämför hjälporganisationer ska det sägas att många organisationer som tar emot bidrag är mer besläktade med kommersialism än med välgörenhet.

Istället för att de pengar som vi ger enbart används till att hjälpa andra så kan vi ge för att uttrycka vår åsikt eller för att investera i något som är i vårt egna intresse, exempelvis den lokala skolklassen eller kyrkan. Det är inget fel att ekonomiskt stötta de saker som du är intresserad av, men det är viktigt att vi ser skillnad på dessa och på ren välgörenhet.

William MacAskill illustrerar tänkandet bakom effektiv altruism väl i ett tankeexperiment, detta lyder:
''Föreställ dig att du upptäcker en brinnande byggnad och du är ensam på platsen. Genom ett av fönstren så ser du att en familj på fem är fast inne i ett av sovrummen och kan inte komma ut. Intill deras lägenhet så ser du ett garage tillhörande ett konstgalleri som också brinner. Garaget är nyligen tömt men du upptäcker att en tavla värd 200 000 kronor fortfarande finns kvar därinne. Du har bara tid att rädda antingen familjen eller tavlan. Vad väljer du?''

MacAskill anser att det vore moraliskt fel att rädda tavlan istället för fem människoliv. Om du kan välja mellan att rädda människoliv eller att bekosta kulturella eller materiella ting, uttrycker MacAskill att du bör välja människoliv.

Det ska dock sägas att du bör noga tänka igenom hur du på bästa sätt kan hjälpa andra, om detta är ett av dina mål. Om du väljer att lägga en del av dina resurser på att ge till de mest effektiva hjälporganisationerna så kommer slagkraften och omfattningen att bli betydligt större och du kommer samtidigt att ha utrymme för fler saker som är viktiga för dig.

5. Att välja effektiv välgörenhet ger möjlighet att göra gott på ett bättre sätt

Om det är bra att göra gott mot andra så är det ännu bättre om vi kan göra gott på ett bättre sätt, som MacAskill skriver i sin bok "Doing Good Better" där han tillämpar vetenskapliga resonemang på den vanligtvis sentimentala världen av att göra gott.

Självfallet så är det även så att det är bättre om vi räddar fler liv än färre, och det är bättre att vi hjälper människor att leva ett längre liv än ett kortare och det är definitivt bättre att göra fler människor glada än färre.

Föreställ dig att du är en doktor och att du framför dig har 20 patienter och du har tillräckligt med medicin för att hjälpa alla med deras problem. Det är givet att du i det läget hellre hjälper fler människor än färre. Det är bra att rädda en patient – men det är mycket bättre att rädda alla 20.

I en avhandling från 2013 så tar filosofen Toby Ord det hela lite längre och anser att det är en moralisk skyldighet att göra så mycket gott som vi bara kan. Han fastställer i sin avhandling att om vi följer linjen att göra mer gott så kommer vi att "rädda många fler liv och förhindra eller behandla fler dåliga tillstånd".

6. Våra beslut visar på underliggande moraliska värderingar

När vi fattar ett beslut om hur vi ska använda våra pengar så visar vårt beslut vad som är viktigt för oss. Om vi kan spendera 4 000 kronor på en tv men vi vill inte spendera samma summa på en säng så visar det att vi värderar tv:n högre än sängen.

Samma gäller om vi är beredda att spendera 4 000 kronor för att rädda livet på vår katt men vi vill inte spendera samma pengar på att rädda livet på 40 000 boskapsdjur, då visar vi att vi värderar vår katts liv 1 000 gånger mer än att rädda liven på boskapsdjuren.

Om en rik person kunde fördubbla inkomsten för en familj i Sverige med 600 000 kronor eller med samma pengar fördubbla inkomsten för 100 familjer i Kenya, vilket av dessa beslut skulle anses vara det moraliskt rätta?

Självklart visar siffror inte alltid hela bilden, men det är viktigt att fatta medvetna beslut om vi vill att våra värderingar ska reflekteras i våra handlingar.

7. Effektivitet är viktigt för oss i andra sammanhang

Olika hjälporganisationer är bättre än andra, precis som att vissa köpalternativ är bättre än andra. Vi i tar kostnad och effektivitet i beaktan när vi gör vardagliga saker, så som när vi går och handlar.

Många av oss lägger till och med ner avsevärd tid på att efterforska och hitta de bästa priserna när vi ska göra mindre inköp, som till exempel ett par hörlurar, bara för att få ut det mesta möjliga av vårt köp.

Att lägga pengar på välgörenhet liknar vilket annat köp som helst, men tänk då på att pengar är fungibla vilket betyder att de skulle kunna spenderas på något helt annat.

8. Vi förväntar oss effektivitet från andra

Vi förväntar oss effektivitet i massa olika områden av vårt dagliga liv, exempelvis när vi samtalar med en vän eller kollar på nyheterna.

Om vi till exempel märker att ett företags produkter inte är lika effektiva som ett annat så byter vi. Upptäcker vi att vår regering använder våra skattepengar på ineffektivt sätt så röstar vi bort dem. Eller om människor donerar pengar bara för att deras barn ska kunna gå på ett visst universitet så blir det ramaskri.

Om vi förväntar oss att andra ska vara effektiva när de agerar i saker som berör oss så är det inte mer än logiskt att vi gör allt vi kan för att vara effektiva när vi agerar i saker som berör andra.

9. Att bidra till effektiva hjälporganisationer skapar en positiv spiral

Om människor väljer att donera sina pengar till mer effektiva hjälporganisationer så kommer efterfrågan på effektivare välgörenhet att öka. Slutresultatet av detta blir förhoppningsvis att fler kommer vilja ha på papper att den organisation som de donerar till faktiskt jobbar på ett effektivt sätt.

Vårt val av välgörenhet kan få långtgående konsekvenser för vad organisationer egentligen får betalt för. Faktum är att när vi väljer att spendera pengar på en specifik vara så betyder det i förlängningen att vi tycker att den produkten är bäst.
En man väljer effektivitet

10. Det är mest logiskt att ge på ett effektivt sätt

När frågan ställdes till de som tagit Giving What We Cans pledge om varför de valde att gå med i deras community så svarade många att det är logiskt att ge på ett effektivt sätt.

Undersökningar visar att många ger till den välgörenhet som de känner gör störst avtryck. Så varför visar data att det fortfarande är få människor som ger på ett effektivt sätt?

De som donerar pengar kanske inte har någon ingående kunskap i vad effektivt givande är. Deras fokus ligger mer på vad administrationskostnaderna är och att pengarna inte slösas, istället för att fokusera på hur deras bidrag kommer påverka andra. Givarna får helt enkelt inte tillräckligt med information för att kunna ta ett informerat beslut.

Att hitta rätt organisation kan vara ett rätt omfattande arbete. För att du ska kunna få lite assistans så får du gärna kolla in hur vi hittar organisationerna med störst påverkan, och våra rekommenderade högeffektiva hjälporganisationer som hjälper dig att maximera den positiva påverkan som dina pengar kommer att ha.

Osäker på var man kan donera på mest effektivt sätt? Kika även på vad som anses vara de bästa hjälporganisationerna enligt GiveWell 2022 och vilka hjälporganisationer som samlade in mest under 2021 för att hålla dig uppdaterad.
Syftet med ideella föreningen Ge Effektivt är att sprida information om, samt samla in pengar till, världens mest effektiva hjälporganisationer.
Ge Effektivt tipsar kring att donera till Ukraina
Made on
Tilda