Sedan januari är Ge Effektivt godkända mottagare för skattereduktion på gåvor.

GiveWell uppdaterar sina Top Charities (2022)

Från och med den 17:e augusti 2022 så uppdaterar GiveWell sina kriterier för att en välgörenhetsorganisation ska få räknas som en av deras "Top Charities". I och med att Ge Effektivt ämnar att varje gåva ska göra så stor skillnad som möjligt, kommer därför de organisationer som kan väljas inom området Global Hälsa justeras enligt GiveWells uppdaterade rekommendationer.

GiveWells uppdaterade Top Charities är Against Malaria Foundation, Helen Keller International Foundation, Malaria Consortium och New Incentives. Dessa organisationer kommer Ge Effektivt fortsätta att rekommendera och vidareförmedla donationer till.

Detta innebär att GiveDirectly och SCI Foundation inte längre är GiveWell Top Charities. Därför kommer det från och med den 18:e augusti 2022 ej vara möjligt att donera till dessa via vår hemsida.

Till dig som befintlig månadsgivare
För er som sedan tidigare är månadsgivare till GiveDirectly och/eller SCI Foundation vill vi därför be er att välja hur ni i stället önskar fördela pengarna. Detta gör ni lättast genom att lägga in ett nytt givande på hemsidan eller maila oss med hjälp av knappen nedan.
Det kommer det vara möjligt att ha kvar sina månadsgivanden till dessa organisationer via Ge Effektivt till och med den 31:a december 2022. Om vi inte har hört något från er innan slutet på året kommer vi automatiskt att omplacera givandet (eller den delen som går till GiveDirectly och/eller SCI Foundation, om man ger till flera organisationer) till GiveWell All Grants Fund. Detta är en nyinstiftad fond från GiveWell som innebär att alla pengarna går vidare till välgörenhetsorganisationer, men som inte nödvändigtvis behöver finnas på deras topplista.

Denna ändring reflekterar inte en negativ uppdatering kring hur Ge Effektivt eller GiveWell tänker om de organisationer som inte möter de uppdaterade kriterierna. GiveWell tror fortfarande det finns goda chanser att avmaskning är en effektiv åtgärd, men vill reservera platsen på Top Charities åt insatser som har ännu större säkerställd effekt. SCI Foundation, och andra organisationer för avmaskning, är fortfarande alternativ som GiveWell bidrar till genom sin All Grants Fund. För att läsa mer om GiveWells resonemang, se här.

Tveka inte att maila oss på donationer@geeffektivt.se om du har frågor kring detta, och vad det innebär för ditt givande.

Vi är så tacksamma för alla er som ger via Ge Effektivt, och vi hoppas att denna förbättrande förändring inte ska krångla till det alltför mycket för er givare!
välgörenhet jobbar i Afrika
Relaterade Artiklar
Att skänka till turkiet efter jordbävningarna
Vad ska jag tänka på när jag skänker pengar till krisen i Turkiet och Syrien?
Tre anledningar till varför vi bör donera pengar till välgörenhet
Det är effektivt att hjälpa människor i nöd, förbättra vår egen livskvalitet och skapa en mer rättvis värld.
Relaterade Artiklar
Att skänka till turkiet efter jordbävningarna
Vad ska jag tänka på när jag skänker pengar till krisen i Turkiet och Syrien?
Tre anledningar till varför vi bör donera pengar till välgörenhet
Det är effektivt att hjälpa människor i nöd, förbättra vår egen livskvalitet och skapa en mer rättvis värld.
Made on
Tilda