Fem frågor till The Humane League:
en kamp för skyddandet av djur i företagslandskapet


Denna intervju är översatt från engelska.

Inom ramen för företagsansvar och djurskydd har The Humane League framträtt som en drivkraft för förändring. Genom sitt påverkansarbete och samarbete med Open Wing Alliance har de påverkat multinationella företag att anta åtgärder som prioriterar djurskydd och eliminerar de mest påtagliga former av övergrepp. Organisationens engagemang för transparens, ansvarsskyldighet och för att se till att företagen uppfyller sina åtaganden har inte bara lett till betydande förbättringar i miljontals djurs liv, utan har också satt nya riktmärken för företagens praxis.

Med dessa fem frågor till Rachel Rieman, senior utvecklingskoordinator på THL fördjupar vi oss i deras avgörande roll för att omforma synen på och behandlingen av djur i företagslandskapet.

1. Ni har åstadkommit många framgångar genom att påverka policyn hos multinationella företag, som Kellogg's och PepsiCo. Hur ser processen ut för att arbeta med dessa företag och hur håller ni dem ansvariga för sina löften?

THL: Våra rådgivare inom företagsrelationer arbetar nära i förhandlingar med beslutsfattare på världens största företag för att påverka dem att införa djurskyddspolicyer som avskaffar de värsta formerna av övergrepp. Genom att höra direkt från sina konsumenter i dessa frågor kan företagen förstå vikten av en policy för högre välbefinnande och den påverkan de har på människor, djur och vår miljö.

För företag är ett tidsbundet åtagande att endast köpa och leverera ägg från burhöns ett bra första steg mot bättre djurskyddsstandarder. Även om detta steg innebär en seger för otaliga hönor som lever i extrem instängdhet, är det viktigt att företagen fullföljer sina löften. Företagen är skyldiga sina kunder att vara transparenta med sina löften och förbättra sin behandling av djur. För att kunna visa transparens måste livsmedelsföretag som antar djurskyddspolicyer offentligt redovisa de framsteg de har gjort mot sitt mål och vara öppna med sina kunder om hur och när de kommer att uppfylla sina löften. Om företagen inte i god tro försöker uppfylla sina djurskyddsåtaganden kommer The Humane League att uppmana dem att arbeta med sina leverantörer och publicera en tydlig färdplan för hur de ska slutföra övergången till burfria djur. Läs mer här.

2. Vad anser ni vara Open Wing Alliances största framgång?

THL: År 2022 förändrade Open Wing Alliance världen för kycklingar. Så här gick det till.

Mer än 100 företag har gjort globala åtaganden om burfria höns, däribland Nestle, Hilton, Aldi, Sodexo och Compass, samt stora snabbmatskedjor som Burger King, KFC, Popeyes, Taco Bell och Shake Shack. Efter lanseringen av en ny rapport från Open Wing Alliance har hotelljättarna Four Seasons, Norwegian Cruise Line och Langham Hotels åter förbundit sig till en framtid utan burar. Open Wing Alliance har även lyckats säkra ett globalt burfritt åtagande från Toridoll Holdings Corporation, vilket direkt förbättrar livet för 40 000 äggläggande hönor i Japan fram till slutet av 2023.

Enligt en ny rapport från The Open Wing Alliance har en stor majoritet (89 %) av företagen runt om i världen redan fullföljt sina löften om att skydda hönsen från de värsta formerna av instängdhet.

Open Wing Alliance har vuxit till att omfatta mer än 90 organisationer i över 70 länder. OWA arbetar tillsammans för att förändra hur världens största företag behandlar djur och sätter en ny standard för företagens djurskyddspolicyer lokalt - på varje större marknad - och globalt.

3. Vilka åtgärder vidtar The Humane League för att säkerställa transparens och ansvarighet i sina kampanjer och initiativ? Hur förhåller sig detta till Animal Charity Evaluators åtagande att noggrant bedöma djurskyddsorganisationers effektivitet?

THL: Animal Charity Evaluators arbetar hårt för att "hitta och främja de mest effektiva sätten att hjälpa djur" - och utnämnde The Humane League till en Top Charity för nionde året i rad.

För att hålla företag ansvariga och säkerställa transparens kräver The Humane League att alla åtaganden för djurens välbefinnande granskas av tredje part. I linje med Animal Charity Evaluators åtagande om effektivitet söker THL regelbundna uppdateringar om framsteg när företagen närmar sig sina tidsfrister, vilket framgår av vår 2023 Cage-Free Eggsposé. Vi utövar för närvarande offentligt tryck på företag som har åtagit sig att övergå till burfria ägg senast 2022 eller tidigare, och som sedan dess har vägrat att uppfylla dessa åtaganden eller ens rapportera offentligt om sina framsteg.

I de fall där företag inte uppfyller dessa åtaganden eller rapporterar om sina framsteg är The Humane League beredd att driva ytterligare kampanjer för att genomdriva dessa policyer eller arbeta med företagen för att skapa en färdplan framåt. Till exempel lovade Land O'Lakes för flera år sedan att de skulle övergå till 100 % burfria ägg senast 2025. Företaget rapporterar dock inte offentligt om några framsteg mot sitt mål. Dessutom uppgav BJ's Restaurants 2016 att de skulle ställa om större delen av sin äggproduktion till burfria ägg senast 2020 och gå över till 100 % burfria ägg senast 2025. Sedan dess har företaget aldrig offentligt rapporterat några framsteg mot detta löfte - trots att många menyalternativ innehåller ägg som ingrediens.

4. Kan ni ge några insikter om de utmaningar och framgångar som The Humane League har upplevt när det gäller att få företag att övergå från konventionell djurhållning till mer vänliga alternativ?

THL: Det globala livsmedelssystemet fungerar på en enorm skala. Varje år tvingar livsmedelsindustrin miljarder djur att genomlida livet på fabriksgårdar och utstå otaliga former av övergrepp. Bland de värsta av dessa övergrepp är användningen av burar - trånga gallerburar stora som en iPad som inte ger hönsen tillräckligt med utrymme för att sträcka ut sina vingar.

Som nämnts är det ett bra första steg att företag offentligt åtar sig att endast köpa in och leverera burfria ägg, och det är lika viktigt att hålla företagen ansvariga för att detta åtagande blir verklighet. En stor majoritet (89%) av företagen runt om i världen har redan infriat sina löften om att skydda hönsen från de värsta formerna av instängdhet.

År 2008 var "burfritt" långt ifrån normen i USA. På bara 15 år, mellan 2008 och 2023, minskade andelen höns som tvingades leva i burar från mer än 95 % till mindre än 70 %. I mars 2023 lever över 38,3 procent av USA:s äggläggande höns i burfria anläggningar - det är över 119 miljoner hönor. På bara ett decennium har storleken på burflocken krympt med över en tredjedel. Det är ett enormt antal hönor som skonas från akut och onödigt lidande.

Compass and Sodexo är två av världens största leverantörer av livsmedelstjänster och serverar mer än hundra miljoner måltider varje dag. Inom några veckor - efter en kampanj och en ny rapport från The Humane League - delade de båda med sig av färdplaner för hur de planerar att förbättra situationen för äggläggande hönor, modergrisar och kycklingar som föds upp för köttproduktion. Andra framgångar på senare tid är att RiteAid, Pokeworks, BJ's Wholesale Club och den japanska restaurangjätten Toridoll alla lovat att skona äggläggande hönor från de värsta formerna av fångenskap. Efter en kampanj från The Humane League publicerade HelloFresh (som är världens största företag inom måltidskit) en färdplan för hur de ska fullfölja sitt åtagande att eliminera grymhet mot kycklingar som föds upp för kött i sin leveranskedja.

Lantbruksdjur har också historiskt sett saknat skydd i det juridiska systemet. USA:s högsta domstol försvarade enhälligt Kaliforniens Proposition 12 - som anses vara den starkaste djurskyddslagen i världen - mot grisindustrins desperata attacker. Som intervenerande part i målet kämpade The Humane League för Prop 12 på alla nivåer. Prop 12 satte en nationell strålkastare på lidandet hos djur i intensiv djurhållning. I takt med att medvetenheten om grymheten i burhållning ökar kräver konsumenterna bättre villkor för djuren och deras samhällen, och vi kommer att fortsätta att driva på för en starkare lagstiftning för lantbruksdjur.

5. Vilka är Humane Leagues viktigaste prioriteringar och mål för framtiden, både när det gäller det egna arbetet och de kollektiva insatserna inom Open Wing Alliance?

THL: The Humane League har satt upp ett djärvt mål för 2023: Att skydda 6,7 miljoner hönor från extrem instängdhet i USA. Här är vår plan.

Under 2023 bygger The Open Wing Alliance vidare på det momentum vi redan har skapat genom att expandera till nyckelregioner som kommer att vara avgörande i kampen för att avskaffa burarna - Mellanöstern samt Sydost- och Centralasien. Vi kommer att utöka teamet för att öka våra företagsrelationer och vår kampanjkapacitet, och för att bättre stödja OWA:s medlemsorganisationer. Vi bygger upp en utbildningskommitté för att skala upp personliga utbildningar, samt anordna vårt första personliga globala toppmöte sedan 2019.

Vi har redan förändrat livet för miljontals kycklingar världen över. Tillsammans kan vi förändra livet för miljontals fler under de kommande åren.
Relaterade artiklar
Vilka välgörenhetsorganisationer samlar in mest pengar?
Kika på senaste listan över de 20 största insamlande organisationerna under året 2021.
Hur kan man bäst hjälpa Ukraina i 2023?
Vad ska jag tänka på när jag skänker pengar till Ukraina?
Syftet med ideella föreningen Ge Effektivt är att sprida information om, samt samla in pengar till, världens mest effektiva hjälporganisationer.
Ge Effektivt tipsar kring att donera till Ukraina
Made on
Tilda