Vi behöver öka takten i klimatfrågan!

I veckan hölls ett klimattoppmöte i FN med anledning av att vi kommit in i andra halvlek för att genomföra Agenda 2030. Samtidigt slår klimatförändringarnas effekter hårt runt om i världen. Att världens ledare behöver öka takten - inte minska den - för att nå målen är uppenbart.

Samtidigt som FN i början av veckan höll klimattoppmöte med anledning av att vi kommit halvvägs genom Parisavtalet (dessvärre bara tidsmässigt: resultatmässigt är vi långt ifrån halvvägs) och António Guterrez manade till mer kraftfulla åtgärder, presenterade regeringen sin höstbudget. Den innebär en sänkning av pengar till klimatsatsningar, samtidigt som man gör det billigare med drivmedel och tar bort plastpåseskatten. Den senare må vara mer symbolisk än något som gör stor skillnad för klimatet, men samtidigt är det just symboliken i att ta bort platspåseskatten som talar sitt tydliga språk.

Samtidigt rapporterar svts klimatkorrespondent Erika Bjerström från USA, om en av klimatförändringarnas många effekter: klyftorna mellan de som kommer att ha råd att köpa sig fria från den stigande värmen, och de som inte har det:

I Miami har försäkringsbolag slutat försäkra hus, eftersom staden redan nu drabbas hårt av översvämningar. De som tidigare bodde exklusivt vid vattnet flyttar nu till stans högsta delar 3 meter över havet, där även den 100-åriga järnvägen klokt placerades en gång i tiden. Längs det bullriga spåret har ingen med pengar tidigare velat bo, men nu söker sig den rikare befolkningen hit, och driver på så sätt upp kostnaderna så att de med mindre pengar tvingas flytta.

Från Californien rapporteras det från Coachella Valley och Palm Springs. Områdena ligger bara några mil ifrån varandra, men det ser ut som två olika världar. I Coachella Valley har gästarbetare från Mexico knappt råd med hyran när de tvingas ha på AC:n i sina sönderfallande trailers, för att undkomma den värsta värmen. I Palm Springs, världens mest golftäta stad, använder man i snitt dubbelt så mycket vatten per capita som i övriga Californien, för att kunna konstbevattna sina golfbanor. Men vattnet kommer att ta slut, och hettan kommer göra det outhärdligt att fortsätta spela. Därför håller man på att bygga Thermal Beach Club, ett bostadsområde byggt i ett vattenland.

Problemen som klimatförändringarna för med sig är - såklart - globala. Nästintill varje vecka kommer nya rapporter om extremväder i form av bl.a. värmeböljor, skogsbränder och extrema skyfall runt om på jorden: Spanien, Sverige, Hong Kong, Grekland, Hawaii, nu senast Libyen - och listan kan göras längre.

Det är lätt att känna sig uppgiven över situationen i världen. Men när världens ledare sviker känns det desto bättre att veta att man som individ kan göra en enorm skillnad genom att ge pengar till effektiva klimatinsatser. Ge Effektivt är därför extra stolta över att samla in pengar till några av världens bästa och mest effektiva organisationer inom klimat. Vill du göra så stor skillnad som möjligt för klimatet? Ge en gåva till klimatet genom oss!
Syftet med Ge Effektivt är att sprida information om, samt samla in pengar till, världens mest effektiva hjälporganisationer.
Ge Effektivt tipsar kring att donera till Ukraina
Made on
Tilda