Sedan januari är Ge Effektivt godkända mottagare för skattereduktion på gåvor.

World Malaria Day: hur du kan göra störst skillnad med dina pengar

Giving What We Cans World Malaria Day-kampanj vill skapa en bättre värld för alla dess invånare i kommande generationer.
World Malaria Day uppstår varje år den 25 april för att uppmärksamma de globala insatserna för att kontrollera och utrota malaria. Malaria är en infektionssjukdom som hotar livet för 3,2 miljarder människor runt om i världen, trots att den enkelt kan förebyggas och behandlas på kostnadseffektivt sätt.

Idag samarbetar vi med Giving What We Can för att samla in donationer till Against Malaria Foundation (AMF) och Malaria Consortium, två av GiveWells högst rankade organisationer inom global hälsa. Organisationerna arbetar för att minska bördan av malariainfektioner genom att samarbeta med samhällen, regeringar och icke-statliga organisationer, stödja forsknings- och utbildningsinsatser, och köpa och distribuera långvariga insektsnät.

I samband med World Malaria Day fick vi chansen att prata med psykolog, författare och föreläsare Siri Helle, som också är givare till Malaria Consortium och Against Malaria Foundation.
Hur hörde du först talas om Malaria Consortium och Against Malaria Foundation?

- Första gången jag hörde talas om Against Malaria Foundation var genom GiveWells lista över effektiva välgörenhetsorganisationer. Jag blev förvånad - jag hade aldrig hört talas om AMF tidigare trots att deras arbete räddade så många liv. Det gav mig en tankeställare. Att en välgörenhetsorganisation har bra PR är inte detsamma som att deras insatser gör störst nytta. Nu donerar jag all royalty för min senaste bok till malariabekämpning.
Siri Helle är prisbelönt psykolog, författare och föreläsare som har skrivit ett flertal böcker, bland andra Smartare än din telefon och Känslofällan. Hennes texter går att läsa i Dagens Nyheter och Modern Psykologi.

Som samhällsdebattör driver hon frågor om hur psykologisk forskning kan användas för att bygga ett bättre samhälle. Det inkluderar rätten till evidensbaserad vård, förebyggande insatser för psykisk hälsa och att införa psykisk hälsa på skolschemat.

Inspirerad av effektiv altruism donerar Siri tio procent av sin inkomst till effektiv välgörenhet, bland annat Against Malaria Foundation och Malaria Consortium. (Läs mer)

Siri Helle
Bild: Caroline Andersson Renaud
Vad hoppas du att Malaria Consortium och Against Malaria Foundation kan åstadkomma genom ditt bidrag?

- Anledningen till att jag donerar är för att jag vill hjälpa andra så mycket som möjligt. Om man ska tro beräkningarna har min senaste bok räddat motsvarande tre människoliv. Det är en upplyftande känsla - att lilla jag kan göra skillnad för människor jag inte ens har träffat
Protester mot klimatförändringar 2023
Against Malaria Foundation, World Malaria Day
Varför tycker du att det är viktigt att donera till evidensbaserade välgörenhetsorganisationer?

- Det finns så många ideella organisationer därute och man kan inte vara expert på allt. Därför är jag glad att det finns forskare och organisationer som GeEffektivt som tar reda på var mina pengar gör störst nytta. Så kan jag fortsätta göra det jag gör bäst - samtidigt som jag vet att mina donationer hjälper andra så mycket som möjligt.

Varför finns World Malaria Day?

Giving What We Cans World Malaria Day-kampanj vill skapa en bättre värld för alla dess invånare i kommande generationer.
Malaria är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Över 400 000 människor - mestadels barn - dör varje år av sjukdomen. Det finns gott om forskning som visar att massdistribution av malariadämpande preparat till barn, under högsäsong för malariainfektion, är en kostnadseffektiv metod för att begränsa antalet sjukdomsfall. Metoden kallas seasonal malaria chemoprevention (SMC).

GiveWell rekommenderar Malaria Consortiums SMC-program som en del av dess topplista (alltså i nuläget inte organisationen som helhet). Om du donerar till Malaria Consortium genom oss kommer pengarna att gå till detta ändamål.

Against Malaria Foundation arbetar främst inom länder i subsahariska Afrika där malaria har en grundläggande inverkan på både hälsa och ekonomin - där åtgärden har störst proportionell effekt. Ett myggnät kan användas av två personer i upp till sex år, och kostar endast 45 kronor. Beräkningar visar att för varje miljon dollar som spenderas på att bekämpa malaria förbättras kontinentens BNP med 12 miljoner dollar.

Läs mer om Malaria Consortium och Against Malaria Foundation.

Bästa välgörenhetsorganisationer
inom global hälsa

Against Malaria Foundation distribuerar impregnerade myggnät i områden med malaria. Varje nät kan skydda två personer från malaria i över fyra år. Läs mer →
Forskning visar att vitamin A-tillskott kan reducera barndödlighet. HKI bistår myndigheter med att planera och implementera sådana projekt i flera afrikanska länder.
Läs mer →
Delar ut malariadämpande preparat till barn under fem år under högsäsongen för malariasmitta, för att förebygga insjuknande. Detta kallas seasonal malaria chemoprevention (SMC).
Läs mer →
Svårt att bestämma dig?

Låt GiveWell fördela pengarna fritt mellan alla sina rekommenderade organisationer. Läs mer →
Med kontantöverföringar motsvarande $11 över fem besök höjs vaccinationsgraden för exempelvis tuberkulos, polio och hepatit B i Nigeria.
Läs mer →
Relaterade artiklar
10 anledningar att ge till de bästa välgörenhetsorganisationerna
Varför är det viktigt att våra pengar används på effektivt sätt?
Tre anledningar till varför vi bör donera pengar till välgörenhet
Det är effektivt att hjälpa människor i nöd, förbättra vår egen livskvalitet och skapa en mer rättvis värld.
Syftet med ideella föreningen Ge Effektivt är att sprida information om, samt samla in pengar till, världens mest effektiva hjälporganisationer.
Ge Effektivt tipsar kring att donera till Ukraina
Made on
Tilda