The Pledge

Organisationen Giving What We Can uppmuntrar
människor att ge tio procent av sin inkomst till effektiv välgörenhet.

Läs mer nedan om vad deras löfte innebär,
och vad det har för fördelar.

Att avge löftet gör det mer sannolikt att man håller fast vid det. Löftet bidrar också till en konkret positiv känsla, inspiration för andra och inte minst en bättre värld.

På denna sida kan du läsa mer om 'The Pledge' och andra löften man kan avge för att göra världen till en bättre plats på ett mer effektivt sätt.

Varför donera 10 procent?

När du väljer att ge, oavsett om du har avgett ett löfte eller bara ger en donation då och då, så är du med och gör världen till en bättre plats.

Välgörenhetsorganisationer hjälper människor som verkligen har behov av hjälp. Du kan uträtta otroligt mycket gott genom att donera till välgörenhet, särskilt om du väljer att donera till effektiva organisationer.

Dessutom finns det empiriska bevis för att gåvor ger oss större välmående. De flesta av oss blir glada av att kunna hjälpa andra.

Det har gjorts mycket forskning på samband mellan pengar och lycka. I rika västländer, likt Sverige, är slutsatsen att man inte blir särskilt mycket lyckligare av att tjäna mer än omkring 600 000 kronor per år. Man ser också att sambandet mellan pengar och lycka är starkt avtagande upp mot denna summa. När man har täckt sina grundbehov, och har finansiell trygghet, är det snarare goda sociala relationer och god hälsa som är långt viktigare än pengar.
Vilka har redan gjort det?
Världen över har över 6 000 personer avgett gåvolöftet, varav 118 personer av dem i Sverige
Erik Engelhardt
Programmerare
"Jag var rätt så ung när jag tog mitt Pledge, men eftersom det var en procentsats och inte en fast summa så har det inte varit några problem för mig."
Elin Sporrong
Analytiker & doktorand
"Att ge tillbaka är en uppgörelse som speglar mina normer och principer. Att lova är att säga att det här gäller just mig, personligen. Det är mitt minimum av engagemang till förmån för andras barn, ungar och knoppar och vår gemensamma framtid."
Erik Lidman
Projektledare
"Då jag har valt att skänka 10% av min lön brukar jag tänka att de fyra sista timmarna jag jobbar varje vecka bidrar till att rädda liv. En bättre energiboost mot slutet av varje arbetsvecka är svår att hitta!"
Alla svenska pledgers, uppdaterat 2022
Grace Huber
Annlis Palm
Linus Lindblom
Jack Ellison
Albertas Dvirnas
Milla Miver
Erik Andersson
Malcolm Törnqvist
Oscar Revvik
Kevin Haagensen Strömberg
Guillaume Chauvat
Anders Olsson
Jonas Hallgren
Simon Koser
Lowe Lundin
Vilhelm Skoglund
Alexander Ternald
Jacob Miefalk
Daniel Karlsson
Jens Reimers
Edward Simberg
Samuel Lindgren
Max swanling
Olle Feuk
Anton Hampl
Gabriella Overödder
Patrik Schmidt
Jonas Haglund
Mickey Cavonius
Alexandra Szybalsky
Marcus Widengren
Markus Henningsson
Daniel Murdin
Kalle Thyselius
Pontus Larsen
Morten Rosén
Linus Olsson Collentine
Erik Berglund
Henri Thunberg
Robin Cavonius
Tea Westelius
Samuel Selleck
Jan Stypka
Andreas Vilhelmsson
Stina Persson
Erik Berglund
Hampus Sethfors
Viktor Dahlqvist
Viktor Rehnberg
Albin Björk
Simon Bengtsson
Gustav Joas
Jonathan Moregård
Niklas Holmgren
Samuel Salzer
Magnus Hambleton
Lars Niklasson
Klas Andersson
Monir Bounadi
Patrik Nevell
Markus Stenemo
Balazs Suhajda
Egil Elenius
Jakub Repiar
Emil Wasteson
Joe Malmkvist
Rebecca Sunnerås Jonsson
Jacqueline Venetz
Emil Ekvardt
Erik Sundberg
Jonatan Carlsson
Jonas von Essen
Elias Edgren
Arvid Harder
Pontus Bergendahl
Karl Bergdahl
Jose Gonzalez
Simon Eckerström Liedholm
Elin Sporrong
Carl Johan Casten Carlberg
John Litborn
Michelle Renntoft
Taras Kucherenko
Axel Eriksson
August Lager
Caroline Olsson
Tiago Brito
Axel Franzen
Erik Lidman
Joakim Lindqvist
Måns Arvidsson
Maximilian Roszko
Linus Gustafsson
Inas Hamdan
Michael Wernstedt
Thomas Ahlström
Andres Suarez Madrigal
Vera Wellander Lindén
Mette Westander
Carl-William Ersgård
Martin Ericson
Gustav Jönsson
Erik Nilsson
Anders Persson
Siri Helle
Edmund Dan
Linus Andersson
Mattis Erngren
Cecilia Lindskog
Jonas Jansson
Christian Sjöland
Peder Berggren
Gustav Alexandrie
Carin Ism
Simon Rosenqvist
Ebba Elwin
Aaron Smith
Annukka Rittenberg
Erik Engelhardt
Jens Nordmark
Arvid Gudmundsson
Hans Sundström
Lovisa Jakobsson
Gustav Backlund
Erik Wilhelmsson
Olle Wahlén
Niklas Reimark
Markus Anderljung

Uppdaterad 03/02/2022
Om du önskar att inte stå med på denna lista, kontakta oss.

Varför just ett löfte?

Det finns alltså massor av skäl att ge. Men vilka är skälen att avge ett löfte?
Offentlig förpliktelse
Detta bidrar till att vi lever upp till våra värderingar och håller oss till långsiktiga mål som vi har satt upp. Det blir därmed mindre sannolikt att vi senare glömmer bort oss, och använder pengarna på oss själva.
Desto fler vi berättar om vårt löfte för, desto större är denna effekt.
Ge i ett sammanhang
Som medlem av Giving What We Can ingår man i ett sammanhang där man får stöttning och råd kring sitt givande. I tillägg får man inspiration från andra som har gjort samma val.
Skapa en givarkultur
Om man avger ett offentligt löfte, och delar det med andra, kan det inspirera fler till att göra samma sak. Tillsammans kan vi skapa en värld där det är den kulturella normen att donera en del av vår intäkt, och att göra det effektivt.

Olika typer av pledges

Giving Pledge
Ett Giving Pledge, som Giving What We Can främst riktar in sig på, innebär ett löfte att för resten av sitt liv donera minst 10 % av sin inkomst till effektiv välgörenhet. Vi har skrivit mer om vanliga frågor kring detta längst ner på denna sida.

En av de som valt att göra detta är artisten José González.
Trial Pledge
För den som inte är riktigt redo för The Pledge finns det en instegsvariant. En Trial Pledge är en förbestämd tidsperiod, exempelvis ett år, då man själv bestämmer den procentsats av sin inkomst man vill ge.
Further Pledge
Vissa personer har gått ännu längre, och lovat bort alla pengar över en viss årlig inkomst. Exempelvis kan en sådan gräns vara 300 000 kronor per år, varefter överskottet skänks bort till effektiv välgörenhet. Detta beslut grundar sig i tanken att pengar har liten effekt på ens välmående efter en viss gräns.

Det är inte betydligt färre som har gjort en Further Pledge än det vanliga gåvolöftet, men exempel på människor som gjort detta är filosoferna William MacAskill och Toby Ord, som också var initiativtagare till Giving What We Can från första början.
1 For the World
Organisationen 1 For the World riktar sig främst mot studenter och unga professionella som vill lova att ge bort minst 1 % av sin inkomst för resten av livet. För de som inte har det lika tryggt ekonomiskt kan det kännas bra att löftet gäller en mindre procentsats, som sedan givetvis är fritt fram att överstiga.
Company Pledge
Giving What We Can började under 2020 att även erbjuda möjligheten till företag att ge ett gåvolöfte. I detta fall är det 10 % av företagets årliga vinst som företaget lovar att ge bort till effektiv välgörenhet.

Läs mer om fördelarna att ge som företag på vår sida för detta, och listan på de företag som skrivit upp sig för löftet här.
Founders Pledge
Organisationen Founders Pledge passar entreprenörer som vill visa sitt engagemang offentligt, men har svårt att donera pengar just nu.

Genom att lova att ge bort minst två procent av sin personliga vinst vid en framtida exit så blir det extra motiverande att arbeta för företagets framgång. Samtidigt blir du medlem i en exklusiv skara av entreprenörer som vill göra gott, och får gratis rådgivning kring hur du bäst kan fördela pengarna på ett effektivt sätt inom ändamål du bryr dig mest om.

Bland medlemmarna finns Klarna-grundaren Niklas Adalberth och entreprenören Erik Bergman.

Är The Pledge något för mig?

Vi har stor förståelse för att det inte är alla som vill eller har möjlighet till att binda sig till The Pledge. Det är mycket som kan stå i vägen för att avge ett livstidslöfte om att ge 10 % av sin intäkt resten av livet. Det betyder ändå inte att man inte kan ge alls. Alla donationer är viktiga, både stora och små, oavsett om de sänds månatligen eller årligen.

Om du inte önskar att avge ett löfte nu, men tänker att du vill det i framtiden, så står ingenting i vägen för att pröva sig fram. Visste du att det finns ett testlöfte? Med ett Trial Pledge förbinder du dig inte för alltid, utan testar en procentandel du bestämmer själv, under en tidsperiod du är bekväm med. Du kan exempelvis se om du klarar av att ge tre procent av din intäkt i ett halvår, så kan du ju öka procentandelen när du känner att du klarar av det. Kanske du efter ett tag märker att det inte är något problem att binda sig.

Om du inte vill avge ett löfte nu, eller ens senare, så är det inte heller något problem. Flertalet av givarna som använder geeffektivt.se har inte tagit "The Pledge", men deras bidrag räknas precis lika mycket ändå. Du kan oavsett ge när du vill, och så mycket som du vill. Som vi nämner på andra ställen så är det ännu viktigare att ge till rätt organisationer, än att ge mycket.

Vanliga frågor om The Pledge

Är ett gåvolöfte juridiskt bindande?
Löftet är inget kontrakt och är inte juridiskt bindande. Det är dock en offentlig förklaring om ett uttalat och bestående engagemang för ändamålet. Det är ett löfte som ska tas på allvar och med alla förväntningar på att hålla det. Medlemmar ombes att rapportera sina inkomster och donationer varje år.

Om någon beslutar att de inte längre kan behålla sitt Pledge (till exempel på grund av allvarliga oförutsedda omständigheter), kan de helt enkelt kontakta Giving What We Can och sluta vara medlem.
Varför tio procent?
Giving What We Can valde tio procent eftersom det har en bra balans. Det är en betydande andel av ens inkomst, som erkänner utmaningarna vi står inför och behovet av att vidta verkliga åtgärder. Men det är också inom räckhåll för de flesta människor i den rikare delarna av världen.

Det finns också en stark historisk koppling till idén om tionde, en tradition inom judendomen och kristendomen att ge tio procent av sin inkomst till välgörenhet eller kyrkan. Islam har en liknande praxis (zakat) där vissa ger mellan 2,5 och 20% till fattiga och behövande.

Löftet är naturligtvis bara ett minimum. Vissa medlemmar bestämmer sig för att gå längre än så och lovar att ge en högre procentsats, till exempel 20 % eller till och med 50 %.

Vilka ändamål eller organisationer kan jag välja?
Löftet begränsar dig inte att ge till välgörenhetsorganisationer som arbetar inom ett visst område eller till en lista över specifika välgörenhetsorganisationer.

Det enda kravet är att du ger till de organisationer som du tror är de mest effektiva för att förbättra andras liv. Ett gott urval på välgörenhetsorganisationer som gör detta finner du i vår lista.
Jag är inte redo för ett löfte, men vill hjälpa till. Vad gör jag?
Om du inte är redo att lova bort tio procent finns det möjligheten att ge utan löfte, eller pröva en Trial Pledge. Då sätter du själv procentsatsen, och hur länge du förbinder dig till att ge bort denna andel.

Vidare kan du samtala med andra om givande. Hur resonerar de kring givande? Hur vet de att organisationerna har effekt? Hur stor är denna effekt?

Många finner det mer motiverande att ta gåvolöftet tillsammans, och beslutar sig gemensamt för att ta steget. Kanske visar sig en av dina vänner vara mer intresserad än du tror, bara du lyfter frågan? Givetvis kan du också skänka till effektiva ändamål utan att göra det med ett löfte.
Denna webbsida använder cookies, alltså textfiler som placeras på din dator, för att hjälpa till att analysera hur människor använder hemsidan. Vi använder denna information till att ge våra användare bästa möjliga tjänst.
Ok, visa mig inte detta igen
geeffektivt.se drivs av
Ideella föreningen Ge Effektivt
info@geeffektivt.se
Orgnr: 802536-0739

Våra villkor
Vår integritetspolicy
Made on
Tilda