The Pledge

Organisationen Giving What We Can uppmuntrar
människor att ge tio procent av sin inkomst till effektiv välgörenhet.

Läs mer nedan om vad deras löfte innebär,
och vad det har för fördelar.

Att avge löftet gör det mer sannolikt att man håller fast vid det. Löftet bidrar också till en konkret positiv känsla, inspiration för andra och inte minst en bättre värld.

På denna sida kan du läsa mer om 'The Pledge' och andra löften man kan avge för att göra världen till en bättre plats på ett mer effektivt sätt.

Varför donera 10 procent?

När du väljer att ge, oavsett om du har avgett ett löfte eller bara ger en donation då och då, så är du med och gör världen till en bättre plats.

Välgörenhetsorganisationer hjälper människor som verkligen har behov av hjälp. Du kan uträtta otroligt mycket gott genom att donera till välgörenhet, särskilt om du väljer att donera till effektiva organisationer.

Dessutom finns det empiriska bevis för att gåvor ger oss större välmående. De flesta av oss blir glada av att kunna hjälpa andra.

Det har gjorts mycket forskning på samband mellan pengar och lycka. I rika västländer, likt Sverige, är slutsatsen att man inte blir särskilt mycket lyckligare av att tjäna mer än omkring 600 000 kronor per år. Man ser också att sambandet mellan pengar och lycka är starkt avtagande upp mot denna summa. När man har täckt sina grundbehov, och har finansiell trygghet, är det snarare goda sociala relationer och god hälsa som är långt viktigare än pengar.
Vilka har redan gjort det?
Världen över har över 6 000 personer avgett gåvolöftet, varav 118 personer av dem i Sverige
 • Erik Engelhardt
  Programmerare
  "Jag var rätt så ung när jag tog mitt Pledge, men eftersom det var en procentsats och inte en fast summa så har det inte varit några problem för mig."
 • Elin Sporrong
  Analytiker & doktorand
  "Att ge tillbaka är en uppgörelse som speglar mina normer och principer. Att lova är att säga att det här gäller just mig, personligen. Det är mitt minimum av engagemang till förmån för andras barn, ungar och knoppar och vår gemensamma framtid."
 • Erik Lidman
  Projektledare
  "Då jag har valt att skänka 10% av min lön brukar jag tänka att de fyra sista timmarna jag jobbar varje vecka bidrar till att rädda liv. En bättre energiboost mot slutet av varje arbetsvecka är svår att hitta!"

Varför just ett löfte?

Det finns alltså massor av skäl att ge. Men vilka är skälen att avge ett löfte?
Offentlig förpliktelse
Detta bidrar till att vi lever upp till våra värderingar och håller oss till långsiktiga mål som vi har satt upp. Det blir därmed mindre sannolikt att vi senare glömmer bort oss, och använder pengarna på oss själva.
Desto fler vi berättar om vårt löfte för, desto större är denna effekt.
Ge i ett sammanhang
Som medlem av Giving What We Can ingår man i ett sammanhang där man får stöttning och råd kring sitt givande. I tillägg får man inspiration från andra som har gjort samma val.
Skapa en givarkultur
Om man avger ett offentligt löfte, och delar det med andra, kan det inspirera fler till att göra samma sak. Tillsammans kan vi skapa en värld där det är den kulturella normen att donera en del av vår intäkt, och att göra det effektivt.

Olika typer av pledges

Är The Pledge något för mig?

Vi har stor förståelse för att det inte är alla som vill eller har möjlighet till att binda sig till The Pledge. Det är mycket som kan stå i vägen för att avge ett livstidslöfte om att ge 10 % av sin intäkt resten av livet. Det betyder ändå inte att man inte kan ge alls. Alla donationer är viktiga, både stora och små, oavsett om de sänds månatligen eller årligen.

Om du inte önskar att avge ett löfte nu, men tänker att du vill det i framtiden, så står ingenting i vägen för att pröva sig fram. Visste du att det finns ett testlöfte? Med ett Trial Pledge förbinder du dig inte för alltid, utan testar en procentandel du bestämmer själv, under en tidsperiod du är bekväm med. Du kan exempelvis se om du klarar av att ge tre procent av din intäkt i ett halvår, så kan du ju öka procentandelen när du känner att du klarar av det. Kanske du efter ett tag märker att det inte är något problem att binda sig.

Om du inte vill avge ett löfte nu, eller ens senare, så är det inte heller något problem. Flertalet av givarna som använder geeffektivt.se har inte tagit "The Pledge", men deras bidrag räknas precis lika mycket ändå. Du kan oavsett ge när du vill, och så mycket som du vill. Som vi nämner på andra ställen så är det ännu viktigare att ge till rätt organisationer, än att ge mycket.

Vanliga frågor om The Pledge

Denna webbsida använder cookies, alltså textfiler som placeras på din dator, för att hjälpa till att analysera hur människor använder hemsidan. Vi använder denna information till att ge våra användare bästa möjliga tjänst.
Ok, visa mig inte detta igen
Made on
Tilda