I avsnitt #157 av RikaTillsammans podcasten, "Var och hur gör mina välgörenhetspengar mest nytta? Ett samtal om effektiv altruism", intervjuas Vilhelm Skoglund, en aktivist inom effektiv altruism-rörelsen.Notera att denna intervju är från 2020, så delar av materialet är idag inaktuellt medan principerna kring effektivt givande kvarstår. Skoglund förklarar grundprinciperna för effektiv altruism och hur man kan använda evidensbaserade metoder för att bedöma vilka välgörenhetsorganisationer som är mest effektiva. Han förklarar också hur man kan använda information om organisationernas kostnadseffektivitet och räckvidd för att välja vilka organisationer man vill stödja, och att det är viktigt att ha en långsiktig strategi när man väljer vilka organisationer man vill stödja.
Vidare går diskussionen in på hur man kan balansera olika värden och övertygelser inom välgörenhet, och hur man kan hitta organisationer som ligger i linje med ens personliga värderingar. Skoglund ger även exempel på några av de stora globala utmaningarna som effektiva altruister fokuserar på, som exempelvis global fattigdom, klimatförändringar och djurvälfärd.
Avsnittet ger en introduktion till effektiv altruism och hur man kan tänka när man vill göra mest möjliga nytta med sina välgörenhetspengar.
Lyssna på hela avsnittet här.—START TRANSKRIBERING— Jan: Varmt välkommen, Vilhelm Skoglund, vice ordförande i organisationen Effektiv Altruism. Vi kom i kontakt för att du mejlade mig och frågade mig om vi tänkt på välgörenhet på samma sätt som investeringar. Det har vi ju inte! Sedan hade vi ett kort samtal och jag tycker att du har kloka tankar och tror att det vore intressant för fler. Så, varmt välkommen!
Vilhelm: Tack för de fina orden och tack för att jag får vara med!
Jan: I mejlet som du skickade till mig så skrev du något i stil med att tanken bakom Effektiv Altruism är pinsamt enkel. Kan du förklara tanken kring det?
Vilhelm: Grundfrågan man försöker besvara det är: "Hur kan jag använda mina knappa resurser för att hjälpa världen så mycket som möjligt?". Det låter så uppenbart när någon pratar om att det väl är klart att om man försöker göra gott i världen så kommer man försöka göra det så effektivt som möjligt, så att man gör så mycket gott som möjligt.
Men om man tittar historiskt så visar det sig att både personer och organisationer har varit lite dåliga på att just maximera den nytta man gör. Man har gått lite mer på känsla och lite mindre på hjärna och huvud, kanske. Man jobbar där man står själv och glömmer att titta på vetenskapen för att just göra så mycket gott som möjligt.
Jan: Jag vet att du tidigare har gett exempel på att man gav barn avmaskning istället för att ge dem skolmaterial. Kan du ta det exemplet? Det var så illustrativt för vad man kan göra bättre.
Vilhelm: Det är ett bra exempel där det känns lite ointuitivt, men om man tänker efter så kan man lägga ihop pusselbitarna. Ett väldigt stort område inom välgörande insatser är att försöka hjälpa barn – framför allt barn i utvecklingsländer till bättre skolgång. Då finns det många olika tillvägagångssätt.
En vanlig sak är att man skickar skolmaterial till länder i exempelvis sub-Sahara för att man tänker att det ska ge utveckling i form av att barnen lär sig mer. Det ger ibland lite effekt, ibland inte så mycket effekt, så då har man testat andra saker. Man kanske skaffar fler lärare till barnen och det verkar inte heller ge så jättebra effekt.
Men någonting som funkar väldigt, väldigt bra det är just det du sa nu, att man ger avmaskningsmedicin till barnen. Alla i Sverige vet kanske inte det, men det är många barn i många utvecklingsländer som har väldigt ont i magen, eftersom man har mask i magen. Då kan man tänka på hur man själv skulle prestera i skolan om man hade jätteont i magen. Dels kommer man inte kunna gå till skolan och i den mån man kan gå till skolan kommer det vara väldigt, väldigt svårt att lära sig någonting.
Så genom att ge avmaskningsmedicin till barn så kan man alltså åstadkomma otroligt mycket mer än om man ger dem skolböcker. Det är rätt häpnadsväckande, tycker jag, och coolt, för när man känner till det så kan man hjälpa många fler barn.