Om skattereduktion och avdragsgilla gåvor

Genom att ge skatteförmånligt kan man, både som privatperson och företag, ha råd att ge ett större belopp. Vi reder ut hur det fungerar:

PRIVATPERSON: Vad gäller egentligen för skattereduktion?
Gåvor du skänker inom global hälsa kan kvalificera för skattereduktion. Du kan läsa mer om hur detta fungerar nedan, eller hos Skatteverket. Nuvarande regler godkänner inte gåvor som hjälper klimatet eller djur, utan måste utgöra "forskning" eller "social hjälpverksamhet".

I Sverige är det möjligt att få upp till 3 000 kr i skattereduktion för sitt givande till välgörande ändamål. Detta gäller för den som ger minst 200 kr per tillfälle, och minst 2 000 kr totalt sett över hela året. Dessa 2 000 kr kan vara utspridda över olika organisationer som är godkända mottagare. Summan räknas ut så att 25 % av beloppet du ger blir till skattereduktion, alltså upp till 3 000 kr för den som ger 12 000 kronor under året. På det sättet blir det lättare att ha råd att stötta med mer pengar till effektiva hjälpinsatser.

För att gåvan ska vara giltig för skattereduktion krävs det ett godkännande av mottagande organisation från Skatteverket. Denna status har Ge Effektivt sedan 2023-01-26, och är giltig tre år från taget beslut. För att vi ska kunna skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket som ger dig skattereduktion på din gåva behöver du dela ditt personnummer med oss, därför frågar vi om detta när du ger en gåva.


FÖRETAG


För företag finns det olika sätt att ge en avdragsgill gåva:

Skänka vinstutdelningen
I fåmansbolag likväl som börsnoterade bolag finns det möjlighet att skänka sin vinstutdelning direkt till välgörande ändamål. Detta är mer kostnadseffektivt än att först ta ut den skattade vinsten som privatperson och sedan skänka, vilket kan göra det lättare att skänka större summor. Du kan läsa mer om hur det fungerar här.

Sponsring/partnerskap
Kostnaden kan bli avdragsgill för ert bolag när vi ger ert företag motprestationer motsvarande pengarna ni skänker. En motprestation kan till exempel vara rättigheter till användning av vårt varumärke eller ett samarbete där vi utbildar er personal inom de områden vi specialiserar oss på. Ett partnerskap kan också innebära att vi tillsammans skapar nytta med gemensamma projekt. Den vanligaste typen av givande till oss är att företaget får en faktura varje månad och därmed också får exponering i de kanaler Ge Effektivt erbjuder.
blommor kommer från pengar
Relaterade Artiklar
Varför är det viktigt att våra pengar används på effektivt sätt?
Hur kan man hitta medelvägen för sitt givande?
Made on
Tilda