Sedan januari är Ge Effektivt godkända mottagare för skattereduktion på gåvor.

Vilket välgörenhetsområde är bäst att skänka till?
Att välja vilket välgörenhetsområde man vill skänka till kan vara en utmaning. Det finns så många olika välgörenhetsorganisationer som bidrar till att göra skillnad i världen, från Against Malaria Foundation inom global hälsa som arbetar med att minska antalet malaria-relaterade dödsfall i världen, till Good Food Institute inom djurvälfärd som fokuserar på att främja utvecklingen av växtbaserade alternativ till animaliska produkter inom livsmedelsindustrin. Här är några tips att följa för att hjälpa dig att välja vilket välgörenhetsområde du vill skänka till:

Fyra enkla tips för att välja det rätta välgörenhetsområdet för dig:

  1. Reflektera över dina personliga värderingar: Tänk på vad som betyder mest för dig. Om du är passionerad av att hjälpa människor i fattiga länder så kan global hälsa vara rätt väg att gå. Om du har en stark kärlek till djur och vill se till att de behandlas rättvist så kan djurvälfärd vara det område du vill stödja. Om du oroar dig för klimatförändringarna och dess påverkan på planeten så kanske klimatet är det område du vill fokusera på.
  2. Gör din forskning: För att lära dig mer om olika välgörenhetsorganisationer inom varje område kan du kika på våra bästa välgörenhetsorganisationer 2023 inom global hälsa, klimat och djurvälfärd (länka när publicerat), där du kan se hur de använder dina donationer på effektivt sätt. Att utforska vår egna topplista kan även hjälpa dig bestämma vilka organisationer som du tycker delar dina värderingar och uppnår dina mål på bästa sätt.
  3. Fundera på hur mycket tid och pengar du vill engagera dig: Tänk på hur mycket tid och pengar du kan avsätta för att hjälpa till. Vill du donera en mindre summa varje gång en ny kris uppstår (länka till hur skänker man i kris) eller vill du dedikera en ständig summa månadsvis för att göra större skillnad? Detta kan hjälpa dig att välja organisationer som passar dina resurser.
    1. Välj flera huvudområden som intresserar dig: Det är viktigt att komma ihåg att det inte behöver vara en "antingen eller" -situation, och att du kan välja att skänka till flera organisationer inom olika områden. Däremot är det lika viktigt att ha i åtanke att dina pengar kommer göra störst skillnad om du huvudsakligen håller dig till ett eller två välgörenhetsområden
Genom att ta tid att reflektera, göra din forskning och överväga dina resurser kan du hitta de välgörenhetsområden som passar dina personliga värderingar och hjälpa till att göra en positiv skillnad i världen.

Att skänka pengar till organisationer som inte har hög effektivitet kan leda till att pengarna inte används på det mest effektiva sättet och att problemet man vill lösa inte blir hanterat på ett tillfredsställande sätt. Effektiv välgörenhet fokuserar på organisationer som arbetar på ett systematiskt sätt för att uppnå mätbara resultat och för att maximera effekten av varje donerad krona. Genom att skänka till effektiv välgörenhet kan du se till att dina pengar används på det mest effektiva sättet för att lösa de största och mest angelägna problemen som vår värld står inför idag.

Det finns många välgörenhetsorganisationer som kämpar för goda ändamål, men vissa organisationer är mer effektiva än andra. Genom att göra noggrann forskning och välja organisationer som har en dokumenterad effektivitet kan man säkerställa att ens donationer används på ett sätt som faktiskt gör skillnad. Att skänka genom oss garanterar att dina pengar verkligen gör skillnad och bidrar till att skapa en bättre framtid för alla.
Relaterade artiklar (skänka i kris, megaorgs)
10 anledningar att ge till de bästa välgörenhetsorganisationerna
Varför är det viktigt att våra pengar används på effektivt sätt?
Tre anledningar till varför vi bör donera pengar till välgörenhet
Det är effektivt att hjälpa människor i nöd, förbättra vår egen livskvalitet och skapa en mer rättvis värld.
Syftet med ideella föreningen Ge Effektivt är att sprida information om, samt samla in pengar till, världens mest effektiva hjälporganisationer.
Ge Effektivt tipsar kring att donera till Ukraina
Made on
Tilda