Ge Effektivt

Årsrapport 2022

- en översikt av vår verksamhet och insamling
Bild: New Incentives
Vilket år! 2022 känns på sätt och vis som året då vi gick från ett "projekt" till en riktig organisation. Det hade inte blivit såhär bra utan hjälp från dig som är privat givare, skänker med ditt företag, volontär, anställd, styrelsemedlem eller på annat sätt har stöttat oss.

Något som är bland det absolut roligaste med mitt jobb är att få träffa så många smarta människor som ser det som en självklarhet att göra gott. Jag kan heller inte dra mig till minnes en endaste otrevlig konversation jag haft, utan situationerna som uppstår är inspirerande och lärorika för oss på kansliet. Trots en omvärld med krig i Ukraina, stigande elpriser och inflation, så väljer folk att fortsätta skänka sina pengar månad ut och månad in. Stort tack för detta!

I 2023 kommer ni få se stora förändringar till det bättre för givarupplevelsen,. Jag hoppas ni vill vara med på resan att få ännu fler att välja effektivt när de ska ge till välgörenhet!

Henri Thunberg
Verksamhetschef
4 444 928 kr
har Ge Effektivt samlat in till effektiv välgörenhet under året 2022...
... som fördelades såhär:
Era donationer har bland annat bidragit till...
*CO2-ekvivalenter
I slutet av året kunde vi konstatera att vi haft...
809
unika givare
3222
unika donationer
233
aktiva månadsgivare vid årsskiftet
GiveWell Top Charities Fund

Störst andel av de donationer som kommer in till oss på Ge Effektivt går till GiveWells Top Charities Fund (cirka 29%). Nedan är en sammanfattning av hur GiveWell fördelat donationerna i denna fond under 2022.

Top Charities Fund är den fond där GiveWell prioriterar de mest kostnadseffektiva insatserna hos deras topplistade välgörenhetsorganisationer. Besluten kring fördelning av pengarna tas av deras forskningsteam och är beroende av faktorer som:

  • Vilka finansieringsgap som förväntas fyllas eller inte fyllas
  • Välgörenhetsorganisationernas ytterligare finansieringsplan
  • Kostnadseffektiviteten i varje finansieringsgap
Fördelningen av donationer har under 2022 sett ut som följande (fördelningen beskriver när pengarna delats ut, ej när de mottagits):

  • Against Malaria Foundation: $8.2 miljoner i donationer för LLIN (malariamyggnät) kampanj i Sydsudan. Samt $3.4 miljoner för samma typ av distribution av myggnät i Nigeria.
  • Deworm the World: $4.8 miljoner för Evidence Action's avmaskningsinitiativ i Pakistan, Nigeria och Kenya.
  • Helen Keller International: $3.2 miljoner för distribution av vitamin A tillskott för barn mellan 6 månader till 5 år.
  • Malaria Consortium: $8.4 miljoner till distribution av malariaförebyggande medicin. Samt ytterligare $22.2 miljoner för förlängning av samma distribution av malariamedicin i Nigeria (genom 2024), Burkina Faso (genom 2023), Chad (genom 2023), Togo (genom 2023), samt expansion i tre andra områden i Nigeria (under 2022-2024).
  • New Incentives: $45.9 miljoner dollar under 2022 för sitt program för villkorade kontantöverföringar som skapar incitament för att barn skall få viktiga vacciner i norra Nigeria.
  • Sightsavers: $7.8 miljoner för avmaskningsprogram i Nigeria och Kamerun.

Vi är så stolta och glada över alla våra givare som är med och bidrar till dessa donationer! Vill du läsa mer om GiveWells Top Charities Fund och vilken effekt dessa insatser har så klicka vidare här.

Prestationer
Skattereduktion
Ge Effektivt blev i början av 2023 godkända som organisation för skattereduktion. Detta är ett glädjande besked för oss som äntligen kan erbjuda skattereduktion för våra givare i alla kategorier inom global hälsa, vid donationer över 200 SEK per tillfälle, upp till 12 000 SEK.
Finansiering
Ge Effektivt har fortsatt fått finansiering från externa filantroper under 2023 och framåt, så att vi kan fortsätta skicka vidare 100% av donationerna till organisationerna vi stöttar.

Läs notis om vår finansiering här.
Samarbeten
Under 2022 ökade våra samarbeten både med privatpersoner och företag. Exempel på sådant samarbete är tillsammans med författaren Siri Helle som genom Ge Effektivt oavkortat skänkte alla royalties för sin senaste bok till Against Malaria Foundation. TACK!
Fler på heltid och med blicken framåt

Ge Effektivt har alltid haft den fantastiska möjligheten att tillsammans med verksamhetschef och deltidsadminstratör drivas med hjälp av våra volontärer. Under 2022 tog Ge Effektivt steget och utökade personalstyrkan genom att anställa en operativt ansvarig på heltid för att stötta upp organisationens arbete.

Fler händer har möjliggjort nya spännande projekt, större fokus på insamling och en tydligare väg framåt för Ge Effektivt där vi kunnat bygga struktur och kunskap på olika håll för verksamhetens bästa.

Nu blickar vi framåt på ännu fler spännande projekt där användarupplevelse och datainsamling står i fokus. 2023 blir ett fullspäckat år som skall göra det så enkelt för dig som givare att Ge Effektivt som möjligt. Ni kommer att märka stor skillnad!

Vi vill också se till att tacka våra fantastiska volontärer som lägger ned sin fritid på att göra Ge Effektivt ännu bättre. Stor tack till:

Lena Sundin, Johan Edholm, Adam Alfredsson, Lorentz Lasson, Miriam Ahlberg, Oussama Sarhraoui, Agnes Stenlund, Daniel Wernstedt, Niklas Holmgren, Siri Helle, Thomas Ahlström, med flera.

Vill du vara med som volontär för Ge Effektivt? Maila oss på info@geeffektivt.se!

Sara Gelberg
Operativt ansvarig
Tack!
Made on
Tilda