Mitt effektiva givande startade i en bokaffär i Budapest

Niklas Holmgren är en av över 100 svenskar som har tagit the Giving What We Can pledge. Nedan berättar han sin personliga resa om hur han sedan 2018 har beslutat sig att donera 10 % av sin inkomst till effektiv välgörenhet.

Jag behövde något att läsa under interrail resan genom Östeuropa 2018 och gick av en slump in i en engelsk bokaffär i centrala Budapest. Efter att ha berättat om mina senaste favoritförfattare Yuval Harari och Hans Rosling så blev jag rekommenderad att läsa "The Most Good You Can Do" av Peter Singer vilket förändrade mitt liv.

Som liten var mina idoler Robin Hood, Ivanhoe och nordamerikanska indianer. Under gymnasiet hade jag en biologilärare som väckte ett miljöengagemang som jag burit med mig resten av livet. Att vara vegetarian blev en självklarhet efter en resa till Indien och så småningom engagerade jag mig ideellt i olika miljö- och biståndsorganisationer. Men jag saknade helheten – hur kan man ta ett grepp om all godhet och var finns gränsen för hur mycket man bör försaka för att vara en god människa?

Singers bok gav mig en god vägledning i hur man kan tänka kring detta och jag stötte då även på tanken på att skänka 10% av sina inkomster till de som behöver det bättre än mig – Giving What We Can. Löftet är tungt då det gäller under resten av ens liv, och jag funderade på detta under nästan ett halvår innan jag slutligen bestämde mig på nyårsafton 2018. Och det beslutet gör mig lycklig varje gång jag tänker på det!

Jag tillhör de 2% rikaste i världen, om jag skänker 10% av min inkomst så är jag fortfarande bland de 2,5% rikaste i världen. Jag trodde att jag skulle sakna de pengar jag skänkt bort men jag kan fortfarande resa, umgås med vänner och utöva mina fritidsintressen. Och med gott samvete!

Rent praktiskt så valde jag att skapa en välgörenhetsportfölj för att förenkla givandet via månadsöverföringar. Så här tänkte jag:

25% GiveWells Maximum Impact Fund: Detta är vad jag bedömer vara det mest effektiva sättet att skänka pengar då GiveWell löpande bedömningar baserat på vetenskap var behoven är störst.

25% GiveDirectly: Direkta kontantöverföringar ger extremt fattiga människor möjlighet att köpa det de allra mest behöver.

25% Kisima School, Kenya: Denna skola ger fattiga, begåvade och ambitiösa elever i norra Kenya en möjlighet att gå på universitet. Jag har en personlig koppling då jag besökt skolan och vet att de har gott resultat, men skulle troligen inte klara GiveWells krav.

25% Kalmar Stadsmission: Även om dessa pengar skulle kunna göra större nytta på annat håll så är det trots allt här jag bor.

För att minska transaktionskostnaderna så skänker jag pengarna till GiveWells Maximum Impact Fund och GiveDirectly via GeEffektivt.se.

Detta var min resa och mina beslut, hur tänker och funderar du?


geeffektivt.se drivs av
Ideella föreningen Ge Effektivt
info@geeffektivt.se
Orgnr: 802536-0739

Våra villkor
Vår integritetspolicy
Made on
Tilda