Filantropisk rådgivning

Vill du bidra till bästa möjliga värld för flest möjligt, men är samtidigt osäker på hur det ska gå till? Nu kan du få rådgivning till mest effektiva användning av dina filantropiska bidrag.

Utan goda råd kan det vara svårt att veta hur man ska använda sin ekonomiska situation för att göra världen till en bättre plats. Vi har erfarenheter av denna typ av rådgivning, och bidrar gärna i en process om du överväger att ge större belopp till välgörenhet med faktiska resultat i fokus.

Vår filantropiska rådgivning är gratis, oberoende och erbjuds utan förpliktelser. Vi är finansierade av privata givare som ser värdet av att vi erbjuder detta och vårt enda mål är att bidra med mer pengar där de kan göra störst skillnad. Det finns inte någon förväntan om att du ska ge genom oss, även om du använder dig av våra råd.
Vi kan bland annat hjälpa dig med
Följa din moraliska kompass
Vi hjälper dig att kartlägga vilka värderingar och principer som är viktiga för dig när det kommer till givande, och att utarbeta en filantropisk portfölj som både är effektiv och får med dina hjärtesaker.
Ordning på formaliteter
Vi ger tips på hur du bör organisera och genomföra själva transaktionen med hänsyn till praktiska, ekonomiska och juridiska aspekter.
Val av organisasioner
Vi hjälper dig att identifiera vilka organisationer du bör ge till. Vi har djup kunskap inom flera områden och organisationer – samt tillgång till ett stort internationellt nätverket för effektivt givande.
nettverk
Nätverk
Vi kan introducera dig til andra som har erfarenhet med resultatorienterad filantropi och redan har kommit långt på den väg du nu överväger.
Personlig uppföljning
Vi kan sätta dig i direkt kontakt med mottagarorganisationer och facilitera personlig uppföljning, om du önskar att få mer insikt i deras arbete genom frågor eller underlag.
Expertis
Vi kan lära dig om filantropi och effektivt givande. Det kan bland annat vara genom att ta fram mer information, utveckla material eller hålla presentationer för dig, din familj eller ditt företag.
Vi är anslutna till den internationella rörelsen Effektiv Altruism och dess nätverk för effektivt givande. Vi utmanar det etablerade genom ett nytt sätt att tänka om filantropi – där målet är att hjälpa flest möjligt, mest möjligt.
Kontakta oss
Ta kontakt med oss på ville@geeffektivt.se eller på telefon +46 766 29 32 39.
Vår styrelseordförande Vilhelm Skoglund är också generalsekreterare för Effektiv Altruism Sverige. Han sitter också i styrelsen för Effektfullt och i en SIS-kommitté för effektmätning av samhällsinsatser.

Vilhelm har tidigare varit hållbarhetskonsult och startat upp samt drivit välgörenhetsorganisationen Nema Problema. Han har läst utvecklingsstudier och juridik vid Cornell University och Uppsala Universitet.

Vanliga frågor

1. Var får ni er information från?
Vi följer med i internationell forskning på området, bland annat från GiveWell. Vi använder oss också av ett stort internationell nätverk med experter inom välgörenhetsforskning och rådgivning som kan assistera oss med just ditt område.


2. Anpassar ni era råd efter mina värderingar?

Ja. Om du redan har områden som är viktiga för dig, så har vi hjälpmedel och metoder som gör det enklare för dig att avgöra vilka organisationer som kommer kunna leverera mest möjliga positiva effekt – med dina värderingar som utgångspunkt.


3. Jag vill bidra, men vet inte var jag ska börja. Kan jag kontakta er oavsett?
Ja. Vi kan hjälpa dig med frågor som gör det lättare för dig att identifiera vilka ändamål som är viktigast för dig.


4. Jeg överväger att ge till en av organisationerna som ni rekommenderar, men vill gärna ha mer insikt i er process. Kan ni bistå med att gå igenom ert beslutsunderlag?
Ja. Vi kan hjälpa till med att förklara den data som finns.


6. Ger ni bara råd om organisationer som redan rekommenderas på er hemsida?
Nej. De organisationer vi rekommenderar på vår hemsida är bland de mest effektiva i världen inom respektive område, men vi är i kontakt med fler ändamål än de som listas bland våra rekommendationer.


7. Förpliktar jag mig till något om jag använder mig av er tjänst?

Nej. Vi önskar att sprida information om de mest effektiva välgörenhetsorganisationerna som går att finna. Om det finns en möjlighet att du väljer att donera baserat på effektmätningar – nu eller någon i framtiden – så ser vi det som ett gott bruk av tid oavsett.


8. Hur är er tjänst finansierad, det kan väl inte vara gratis?
Vi har privata givare som menar att vårt arbete är såpass värdefullt att de får mer ut av sina pengar genom att stötta oss än genom att direkt till organisationerna. De har ingen inverkan på rekommendationerna vi gör, och vi förväntar oss inte att du donerar genom oss.


Vill du veta mer?
Kontakta vår styrelseordförande Vilhelm Skoglund om du har frågor eller önskar ett inledande möte:

Telefon: +46 766 29 32 39.
Mejladress: ville@geeffektivt.se
geeffektivt.se drivs av
Ideella föreningen Ge Effektivt
info@geeffektivt.se
Orgnr: 802536-0739

Våra villkor
Vår integritetspolicy
Made on
Tilda