Om Ge Effektivt

Syftet med ideella föreningen Ge Effektivt är att sprida information om, samt samla in pengar till, världens mest effektiva hjälporganisationer. Dessutom vill vi minimera transaktionskostnaderna för att så stor del av donationerna som möjligt ska nå sitt mål och förbättra livet för andra.

Vi inspireras av idéerna från rörelsen effektiv altruism, och drivs med hjälp av Effektiv Altruism Sverige. Du kan läsa mer om Effektiv Altruism Sverige på deras hemsida.

Sidan drivs förutom av volontärer också av en verksamhetschef och en operativt ansvarig som är finansierade av privata, separata donationer. Detta separata stöd täcker också alla våra övriga omkostnader. Eftersom våra utgifter redan är omhändertagna så kan 100 % av din donation gå direkt till organisationen du stöttar.

Du kan se kvitton på våra överföringar till välgörenhetsorganisationerna, som vi gör kvartalsvis.
Hur kom Ge Effektivt till?
Många undviker att donera till välgörenhet – de litar inte på att pengarna faktiskt gör skillnad. Det får inte vara ett hinder. Därför finns Ge Effektivt.

Det började med ett telefonsamtal från Norge. Vår grundare Henri Thunberg, driven av effektiv altruism, kontaktades av likasinnade. Grogrunden var övertygelsen om att rätt val av välgörenhetsinsatser, smartare hantering och full transparens kan göra större skillnad. Du ska kunna se effekten av din hjälp. Du ska känna dig trygg i att du kan ge effektivt.

Det var november 2020. Plattformen skulle sättas upp innan jul – då människor är som mest givmilda. Fokus låg initialt på att skapa en smidig användarupplevelse och att strömlinjeforma processer för effektiva donationer inom global hälsa. Det blev startskottet för vad som nu är Ge Effektivt.

Ni – som donerar effektivt och smart – har hjälpt oss att bygga det vi är nu. Genom insikter, förbättringsförslag och önskemål. Det finns utrymme för smartare insatser inom fler områden. Så kände ni och så kände vi. Det går framåt och idag kan vi även tillhandahålla topplistor på effektiva organisationer inom klimat och djurvälfärd.

Vi har räknat lite på vad som skapar riktig förändring. Om vi tillsammans lyckas knipa – och därmed effektivisera – 1% av privata donationer skulle det göra samma nytta som att dubbla den totala summan av donationer till välgörenhet i Sverige idag.

Framtiden är ljus och effektiv.

Mediaframträdanden

Vi som arbetar med Ge Effektivt
Styrelse
 • Henri Thunberg
  Development Officer, Rethink Priorities
  +46 707 82 11 51
  henri@geeffektivt.se
  Styrelseordförande & grundare
 • Vilhelm Skoglund
  Co-founder & Co-CEO, Impact Academy

  ville@geeffektivt.se
  Ledamot
 • Kalle Nilvér
  Grundare, GoClimate


  Ledamot
 • Thomas Ahlström
  Student
  Sekreterare
 • Ebba Annell
  Chief Digital Officer, SIDA
  Ledamot
 • Kari Kjørholt
  Daglig leder, Gi Effektivt
  Ledamot
Volontärarbetare
 • Miriam Ahlberg
  Utveckling
 • Agnes Stenlund
  Design
 • Niklas Holmgren
  Textproduktion
 • Adam Alfredsson
  Utveckling
 • Katarina Li Qiu
  Research
 • Johan Edholm
  Utveckling
 • Lena Sundin
  Utveckling
Vi är också tacksamma för tidigare hjälp från Joar Granström, Daniel Wernstedt, Laura Cerisier, och Joakim Lindqvist.
Vill du också bidra?
Om du vill bidra kan du göra det på tre sätt:
1) Hjälp till att finansiera vår verksamhet. Vi uppskattar att vi genom vår existens gör så att ca 2 gånger så mycket pengar samlas in till effektiva organisationer, jämfört med om vi inte hade funnits. Vi är beroende av finansiering för att kunna bedriva vår verksamhet.
2) Bidra med din tid i form av volontärarbete, feedback och idéer. Kontakta oss om du är intresserad, och kom med på ett av våra arbetsmöten med andra volontärarbetare.
3) Berätta för andra om oss genom att dela våra digitala inlägg eller helt enkelt prata med folk IRL.

Kontakta oss
info@geeffektivt.se
+
46 760 22 83 74
Ge Effektivt
Rökerigatan 20
c/o Fabriken
121 62 Johanneshov
STOCKHOLM

Ge Effektivt // org.nr: 802536-0739
Om du önskar vara anonym låter du bara dessa fält vara tomma. Notera att vi i detta fall inte kommer kunna kontakta dig.
Denna webbsida använder cookies, alltså textfiler som placeras på din dator, för att hjälpa till att analysera hur människor använder hemsidan. Vi använder denna information till att ge våra användare bästa möjliga tjänst.
Made on
Tilda