Arvid ger mer än halva lönen till klimatet

Arvid Norin, 26 år från Umeå, har bestämt sig för att donera 10 000 kronor i månaden till effektiva klimatorganisationer. Nu hoppas han inspirera andra till att också börja ge effektivt.

13.9.2023
ImageArvid Norin, Umeå

Umeåbon Arvid Norin, uppvuxen i Sävar, har alltid haft ett driv att bidra till en bättre värld, vilket bland annat gjort att han utbildat sig till socionom och engagerat sig politiskt. För att göra skillnad även utanför sitt närområde ville han skänka pengar till välgörande ändamål. Eftersom han anser att klimatet är den fråga som har störst möjlighet att påverka flest människor på sikt, bestämde han sig för att börja ge pengar till en miljöorganisation. När han kom i kontakt med rörelsen effektiv altruism insåg han vikten av att ge till en effektiv organisation om man vill göra så stor skillnad som möjligt med sina pengar.

-Vissa organisationer kan vara 100 gånger mer effektiva att ge till jämfört med andra. Varför ställer vi så sällan krav på resultat eller effektivitet av vår välgörenhet? Vi vill väl inte bara känna oss snälla, utan även vara så säkra som möjligt på att det vi gör är bra?

Genom Ge Effektivt, som samlar in pengar till just sådana effektiva organisationer, började han att skänka pengar varje månad.

-Jag började som månadsgivare med några hundra kronor, därefter någon tusenlapp. Det var ett bra sätt att trappa upp mitt givande. Idag har jag bestämt mig för att börja donera allt jag kan avvara till effektiva klimatorganisationer via Ge Effektivt.

Donerar drygt halva sin lön
Genom att skära ner på sina kostnader, bland annat genom att handla begagnat och välja sina utgifter med omsorg, kan Arvid donera hela 10 000 kronor per månad - mer än halva sin nettolön - till klimatorganisationen Clean Air Task Force. Han inleder dessutom sitt ökade givande med en engångsgåva på 50 000 kr som han sparat ihop över tid:

-För att kunna ge bort mycket har jag haft som princip att enbart handla begagnat. Detta har sparat mig 10 000-tals kronor och även varit en rolig utmaning! Att inte slentrianmässigt spendera pengar på sådant som utemat, dyra evenemang och resor, när jag inte känt ett stort behov av det, har också varit viktigt. Meningsfullheten i att spara dessa pengar för att ge bort, slår den lilla och korta tillfredsställelsen med slentrianmässig konsumtion 100-faldigt.

I veckan gick Arvid ut med ett meddelande i sina sociala kanaler där han berättar om sitt engagemang, i hopp om att kunna inspirera andra till att göra mer för världen:

-Jag är övertygad om att många jag känner kan ge bort mycket mer än vad de tror, utan att försaka sitt välmående. Men då är ett första steg att bli mer medveten över sina utgifter och jobba för att prioritera annorlunda.

Sofie Sjöstrand, verksamhetschef på Ge Effektivt som vidareförmedlar Arvids donationer till klimatet, säger:

-Vi är otroligt tacksamma över det stöd som Arvid ger till klimatet genom oss. Ge Effektivt grundades för att underlätta för svenskar att hitta och ge till några av världens mest effektiva organisationer inom klimat, global hälsa och djurvälfärd. Vi är väldigt glada över att Arvid har hittat Clean Air Task Force genom oss - och därmed gör otroligt stor nytta med sin gåva. Arvid är en sann klimathjälte och vi hoppas att hans otroliga engagemang kan inspirera fler svenskar att börja ge effektivt, så att ett redan solidariskt och givmilt folk kan göra ännu större positiv skillnad i världen.

Läs hela Arvids inlägg på Facebook här.