Hårt arbete eller tur?
Insikten som fick mig att vilja donera mer.

Daniel Duvanå är en av många månadsgivare till de välgörenhetsorganisationer Ge Effektivt rekommenderar. Nedan berättar han om en video och insikt som inspirerat honom till att ge mer.
Är framgång och förmögenhet ett resultat av hårt arbete eller tur? Vad avgör om du får ditt drömjobb, hur mycket pengar du tjänar, om ditt företag lyckas eller ens om du har mat för dagen? De flesta tänker nog att både hårt arbete och tur behövs, men underskattar antagligen hur stor del av framgång och förmögenhet som är ett resultat av tur. Videon ovan är från Youtube-kanalen Veritasium som drivs av vetenskapskommunikatören Derek Muller. Han gör ett fantastiskt jobb i videon med att illustrera att framgång faktiskt framförallt är en produkt av tur, och varför vi överskattar vikten av vårt eget hårda arbete när vi ska försöka förstå vad som lett till framgångarna i våra liv. För mig så lägger denna videon fram ett av de bästa argument jag stött på för varför man bör försöka hjälpa andra människor som inte har det lika bra som en själv; den främsta skillnaden mellan mig och t.ex. någon som inte gick ur grundskolan med godkänt i alla kärnämnen eller som lever i fattigdom i ett annat land är hur mycket tur vi har haft i våra liv, inte hur hårt vi arbetar eller något annat vi själva kan kontrollera.

Videon tar upp professionella hockeyspelare som ett exempel på hur viktigt tur är. Om du frågar en hockeyspelare hur de lyckades hamna i NHL så kanske de nämner sin egna uthållighet att träna mer än andra, sina duktiga tränare och stöttande föräldrar. Men det kanske inte är så sannolikt att spelaren skulle nämna vilken tur de hade som föddes i januari. Faktum är dock att en oproportionerligt stor andel av professionella hockeyspelare är födda i det första kvartalet av året - många år har ca 40 % (!) av spelare som blir utvalda att spela i de högsta ligorna fötts i första kvartalet av året.

Varför är det såhär? Eftersom vi generellt delar upp barnen i hockeyklubbar efter vilket år de är födda och drar gränsen vid årsskiftet, så kommer barn födda tidigt på året att ha hunnit växa mer än barn födda sent på året och därmed vara snabbare och starkare. Vilket är fördelaktigt i hockey. Denna fördel borde försvinna i takt med att barnen växer färdigt, men det gör den inte. Så varför kvarstår fördelen för de tidigt födda? På samma sätt som "ränta-på-ränta-effekten" gör att en liten summa pengar kan växa enormt mycket över många år så fungerar tur likadant. Ett litet försprång växer till ett stort försprång över tid. De barn som visar större potential får mer tid på isen, får ta del av fler matcher och får bättre coachning, allt detta leder till att de utvecklas mer. Efter några år av detta så har detta från början lilla försprång hunnit utvecklats till ett väldigt stort försprång. Ett försprång som blir kvar även efter det att barnen har växt klart och blivit jämnstora. Så vad är skillnaden mellan hockeyspelarna födda tidigt respektive sent på året? Jo, hur mycket tur de hade med när på året de är födda, något som såklart är utanför deras kontroll.

Vad är den tveklöst största faktorn som avgör hur ditt liv kommer bli? Svar: Var du föds! Föds du i ett extremt rikt land som Sverige med bruttonationalinkomst (BNI) på 480 000 kr per invånare eller i ett av världens fattigaste länder, Burundi med BNI på 6 700 kr per invånare? Hur hårt en person född i Burundi än arbetar kommer de sannolikt aldrig kunna nå i närheten av samma förmögenhet och "framgång" som vilken svensk som helst.
Se hur rik du är i jämförelse med resten av världens medborgare
På samma sätt som du inte kan kontrollera vilket land du föds i kan du inte heller kontrollera hur förmögna dina föräldrar är, hur bra din skola och lärare är när du är liten, om du drabbas av en allvarlig sjukdom tidigt i livet (eller kanske ens din egen vilja, men det är ett ämne för en annan gång) och tusentals andra saker som t.ex. diskriminering. Det är inte en överdrift att påstå att du nästan inte har kontroll över någon enda av de viktigaste faktorerna för framgång i livet.

Men vad spelar detta då för roll? Jo, för att kunna förstå världen, fatta bättre beslut och bli en mer empatisk och välvillig människa är det viktigt att förstå att slumpen är den största faktorn för hur livet för oss människor blir. Allt för ofta försöker vi, utan bevis, att förklara människors svåra livssituation med att de på något sätt inte har ansträngt sig tillräckligt. Detta är inte bara hjärtlöst utan kan också leda till så felaktiga idéer som att det skulle vara ineffektivt att lyfta människor ur fattigdom genom att villkorslöst ge dem pengar. I verkligheten är det precis tvärtom och GiveDirectly är ett fantastiskt exempel på en organisation som gör just detta. GiveDireclty agerar evidensbaserat och arbetar med att villkorslöst ge pengar till människor i fattigdom. Detta har visats ha många positiva effekter då mottagarna i regel använder pengarna till att förbättra sina liv. Det handlar inte bara om tillfälliga förbättringar som försvinner när donationen är slut. Pengarna investeras ofta i något som förbättrar mottagarens hälsa, utbildning, välmående och inkomst (t.ex inköp av en svets eller andra investeringar som kan leda till nya inkomstkällor).

Insikten om att min globalt och historiskt sett extremt bra livssituation, med bl.a. en inkomst långt över de flesta andra människor i världen och ett hemland med fantastisk sjukvård och sociala skyddsnät, framförallt är ett resultat av extremt mycket tur är en av anledningarna till varför jag har blivit så passionerad kring att donera pengar och göra detta mer effektivt för att hjälpa andra människor. Människor som har haft mycket mindre tur än mig.

Sammanfattningsvis är det inte konstigare än att om du hade vunnit 100 miljoner på lotto så hade du antagligen valt att dela med dig av några miljoner till din familj, dina vänner och gett en del av vinsten till välgörenhet. Du inser hur extremt lyckligt lottad du är och att det bästa att göra är att dela med dig, eller som Derek Muller uttrycker det i videon: "you should do what you can to increase the luck of others".

Som jag ser det så har jag vunnit jackpott eftersom jag föddes i Sverige. Det bästa jag kan göra med den vinsten är att dela med mig av det jag fått till de som haft minst tur i sina liv. Kanske du känner likadant?“Som jag ser det så har jag vunnit jackpott eftersom jag föddes i Sverige. Det bästa jag kan göra med den vinsten är att dela med mig av det jag fått till de som haft minst tur i sina liv. Kanske du känner likadant?"
geeffektivt.se drivs av
Ideella föreningen Ge Effektivt
info@geeffektivt.se
Orgnr: 802536-0739

Våra villkor
Vår integritetspolicy
Made on
Tilda