Årets Givare utsedd: "Jag donerar halva lönen till klimatet"

22.3.2024

Under torsdagskvällen blev Arvid Norin, 27 år från Umeå utsedd till Årets Givare 2023 i Stenbeckspriset ↗ för sin unika drivkraft och engagemang. Priset delades ut på Munchenbryggeriet i Stockholm på Giva Sveriges Insamlingsforum.
ImageArvid Norin, vinnare, Sofie Sjöstrand, Verksamhetschef Ge Effektivt

I en unik manifestation av värderingar ger Arvid varje månad hälften av sin lön till de klimatinsatser som förväntas göra störst skillnad per krona, via Ge Effektivt. Juryns motivering understryker vikten av effekt och Arvids förmåga att inspirera andra att följa hans exempel.

Donerar halva sin lön till klimatet

Arvid Norin bestämde sig i mitten på förra året för att donera 10 000 kronor i månaden till effektiva klimatorganisationer med förhoppningen att inspirera andra till att engagera sig via ett ambitiöst givande.

Genom att skära ner på sina kostnader, bland annat genom att handla begagnat och välja sina utgifter med omsorg, kan Arvid donera hela 10 000 kronor per månad - mer än halva sin nettolön - till en av världens mest effektiva klimatorganisationer. Han inledde dessutom sitt ökade givande med en engångsgåva på 50 000 kr som han sparat ihop över tid:

-Jag började som månadsgivare med några hundra kronor, därefter någon tusenlapp. Det var ett bra sätt att trappa upp mitt givande. Nu ger jag allt jag kan avvara till effektiva klimatorganisationer via Ge Effektivt och försöker inspirera andra att också se över sina kostnader och ge ambitiöst.

- För att kunna ge bort mycket har jag haft som princip att enbart handla begagnat. Detta har sparat mig 10 000-tals kronor och även varit en rolig utmaning! Att inte slentrianmässigt spendera pengar på sådant som utemat, dyra evenemang och resor, när jag inte känt ett stort behov av det, har också varit viktigt. Meningsfullheten i att spara dessa pengar för att ge bort, slår den lilla och korta tillfredsställelsen med slentrianmässig konsumtion 100-faldigt.

Arvid Norin visar på en unik drivkraft att leva utifrån sina värderingar och manifestera det i handling. Genom att ge närmare hälften av sin lön till klimatfrämjande insatser och dessutom en större engångsgåva bidrar Arvid både till det han brinner för och inspirerar andra att följa hans exempel. Arvids förhållningssätt ger också röst åt vikten av effekt som måttstock vid givande.

- Juryns motivering

Uppmanar andra att agera

Inför prisutdelningen fick Arvid spela in en kort film ↗ där han förklarar sin motivation och uppmanar andra att leva efter sina värderingar.

- Vi lever i en värld där människor dör av svält, naturkatastrofer och krig på grund av en klimatkris. Samtidigt lägger vi 1000-tals kronor på utemat, alkohol och prylar, när pengarna kunde räddat dessa liv. Kan vi verkligen stå för det? Jag kan Inte det, så därför ger jag allt jag kan: halva min lön, 10 000 kr/mån, till klimatinsatser…

-…jag försöker bara leva enligt samma värderingar som delas av väldigt många. Och jag vill uppmana dig: Lev enligt dina värderingar.

Fokus på effekt

-Vissa organisationer kan vara 100 gånger mer effektiva att ge till jämfört med andra. Varför ställer vi så sällan krav på resultat eller effektivitet av vår välgörenhet? Vi vill väl inte bara känna oss snälla, utan även vara så säkra som möjligt på att det vi gör är bra? Säger Arvid om sitt val att använda effekt som måttstock i sitt givande.

Genom Ge Effektivt, som samlar in pengar till just sådana effektiva organisationer, började han att skänka pengar varje månad. Arvids uttalade fokus på effekt i sitt givande var en bidragande orsak till att juryns röst, trots hård konkurrens, till slut föll på Arvid.

Sofie Sjöstrand, verksamhetschef på Ge Effektivt, säger:

-Vi är otroligt glada och tacksamma över att Arvid utsetts till Årets Givare 2023! Arvid är en sann klimathjälte och inspiration. Han visar att givande är en form av engagemang och utmanar oss alla att göra lite mer för det vi tror på. Vi hoppas att hans otroliga insats kan fortsätta inspirera fler svenskar att börja ge  ambitiöst och ge effektivt.

Läs mer om Arvid och hans engagemang här

Om Stenbeckspriset

Stenbeckspriset (fd Årets insamlare) delades ut första gången 1994 och är den enda utmärkelsen i Sverige som uppmärksammar insatser för att öka engagemang och gåvogivande från företag och privatpersoner. Utmärkelsen delas ut i fem kategorier av branschorganisationen Giva Sverige för att stärka utveckling och professionalism som bidrar till ökade intäkter för civilsamhällets organisationer.

Om Ge Effektivt

Ge Effektivt finns för att underlätta för svenskar att hitta och ge till några av världens mest effektiva organisationer inom klimat, global hälsa och djurvälfärd. Sofie Sjöstrand är sedan sommaren 2023 den ideella föreningens verksamhetschef.