Hur kan man bäst skänka till Ukraina 2022?

Vad är det som händer i Ukraina?

Den 24:e februari 2022 påbörjade Ryssland en invasion av Ukraina som en följd av att Ryssland och Vladimir Putin erkände den nationella suveräniteten hos de ukrainska utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Detta har väckt upprörda reaktioner från stora delar av omvärlden som nu vill hjälpa Ukraina i försvar mot ett imperialistiskt Ryssland.

Situationen utvecklas snabbt och senaste utveckling följs lättast genom pålitlig och oberoende nyhetsrapportering, exempelvis svt.se.
Protester mot kriget i Ukraina
Protester i Berlin mot kriget i Ukraina

Hur kan man donera för att hjälpa Ukraina?

Vi är många privatpersoner som vill hitta de bästa sätten att hjälpa till nu när konflikten i Ukraina väcker vår sympati och vilja att agera.

Det finns ett antal bra generella tips när det kommer till gåvor i katastrofsituationer, som applicerar även på denna svåra situation i Ukraina:

 1. Stötta en organisation som vet vad de gör
  Logistik är en fundamental punkt i samband med akuta kriser, och för organisationer som snabbt ska komma på plats kan insatsen ha svårt att vara välkoordinerad. Professionella organisationer med mycket erfarenhet har bäst möjlighet att hjälpa till där de gör störst skillnad, och hålla sig borta där de riskar att vara i vägen.

 2. Ge proaktivt, inte reaktivt
  Ge inte till en hjälporganisation för att den söker upp dig på mest aggressiva sätt (genom marknadsföring eller annan direktkontakt), utan försök hitta de välgörenhetsorganisationer med störst kompetens som kommer kunna göra störst skillnad med dina pengar.

 3. Låt din donation användas där de behövs mest, även om det inte blir just i denna katastrof
  Händelser som får mycket uppmärksamhet tenderar att dra in mycket välgörenhetsgåvor på en gång, detta kan leda till att pengar inte är den begränsande faktorn för hur mycket hjälp som kan ges. Överväg att låta organisationen välja var pengarna ska kunna hjälpa flest just nu, eftersom det tidigare har visat sig att pengar riskerar att läggas på hög.

 4. Skänk till välgörenhet med hög transparens och pålitlighet
  Generellt sett är det svårt att få insyn i vad olika organisationer gör i samband med katastrofarbete, och granskningar kan visa att pengarna inte används på önskvärt sätt. För att kunna utvärdera insatser i efterhand och säkerställa hög effekt per krona behöver hjälporganisationen också dela med sig både av vad de har gjort (input) och faktiskt åstadkommit (outcome) – inte bara hur mycket pengar som gick in i insatsen.

 5. Tänk på mindre synligt lidande
  Världen över är det folk som varje dag lider av sjukdomar vi kan förhindra och bota – exempelvis genom behandlade myggnät mot malaria eller genom vitamin A-tillskott. Även om detta lidande inte är någon nyhet, och därmed sällan får uppmärksamhet i media, så tror vi att gåvor till dessa grupper skulle göra ännu större skillnad för att förbättra människors liv än att skänka till en akut kris.

  På Ge Effektivt försöker vi rekommendera de ändamål där dina pengar kan göra störst skillnad för människor, oavsett var de är. Utvärderingarna är gjorda efter mer än 20 000 timmar av efterforskningar per år, och ni kan hitta alla våra rekommendationer på vår topplista.

Vilka organisationer är på plats i Donetsk och Luhansk?

Att en organisation arbetar i Ukraina behöver inte betyda att man är aktivt involverad i att stötta konfliktens offer. Man kan till exempel driva barnhem eller verksamhet för sjuka och fattiga utan stora möjligheter att expandera sin verksamhet just nu. Detta arbete kan också försvåras eller omöjliggöras under konflikten och det är inte nödvändigtvis pengar som gör skillnaden.

Röda korset är en organisation som sedan konfliktens början för åtta år sedan har arbetat på plats bland annat med mat, hygienartiklar, kontantstöd och sjukvård.

I tidigare delar av konflikten har både FN och Läkare utan gränser hävdat att man blivit utslängda från östra Ukraina av proryska trupper. Läkare utan gränser har dock idag flera aktiva projekt i olika delar av landet, och är en av "megaorganisationerna" som rankas relativt högt av GiveWell även om de inte tros vara kostnadseffektiva i jämförelse med de projekt som kan göra störst skillnad per krona.

Vissa av organisationerna som verkar i Ukraina har uttalat sig i en artikel på DN.se och även lokala organisationer och representanter understryker att de inte behöver kläder eller skor, utan pengar.


Syftet med ideella föreningen Ge Effektivt är att sprida information om, samt samla in pengar till, världens mest effektiva hjälporganisationer.
Ge Effektivt tipsar kring att donera till Ukraina
geeffektivt.se drivs av
Ideella föreningen Ge Effektivt
info@geeffektivt.se
Orgnr: 802536-0739

Våra villkor
Vår integritetspolicy
Made on
Tilda